Sayfalar

20 Temmuz 2013 Cumartesi

 Yabancıyı sınırlasak ta mı oynatsak yoksa sınırlamasak ta mı oynatsak?    

        Yabancı sınırlaması uzun yıllardır Türk futbolunun başındaki en büyük sorunlardan biri,en büyük çıkmazı.Her kafadan farklı bir ses çıkıyor,herkes  kendi menfaatlerine göre işine geleni istiyor.Oy birliğine ulaşamadığımız bu konuyu soru sorarak irdelemek işimizi kolaylaştıracaktır.
         Öncelikle yabancı sınırlaması niye var? Türk futbolcuların süre alıp tecrübe kazanması ve milli takım seviyelerinde başarıyla top oynaması
          Bu uygulama başarı getiriyor mu? Şu ana kadar hayır.
          Peki başarılı olmak için neden sınırsız yabancıya ihtiyaç duyuyoruz? Kamuoyundaki algı Türk futbolcuların çok pahalı olması ve bu paralara daha kaliteli yabancı oyuncu alınabilecek olması.Üstelik yüksek rakamlar ödenerek alınan Türk futbolcuların sınırlamadan dolayı yerim garanti mantığı ile kendini fazla geliştirmemesi.Milyon dolarlık garanti kontratları nedeniyle Türkiye'de aldığı paranın yarısını Avrupa'da alamayacağından vizyon olarak ülke dışına çıkıp,Avrupa futbolcusu olma hedefini de kendilerine koymuyorlar.
Eğer sınırlama kaldırılırsa Türk futbolcuların formayı kapmak adına daha fazla çalışıp kendini geliştireceği ve Avrupa liglerinde daha fazla futbolcunun bizi temsil edeceği düşünülüyor.
Ancak -bana göre- Türk futbolcusunun pahalı olmasının nedeni sen sadece bir tane Gökhan Gönül,Selçuk İnan ya da Arda Turan çıkarabiliyorsun. On tane Alper Potuk yetiştirmiş olsan bir tanesini alabilmek için 6,5 milyon euro vermezsin.Yani yetiştiremiyorsun.Sınırlamadan dolayı Türk futbolcusuna kadronda çok fazla ihtiyaç duyduğun bir zamanda dahi altyapıdan A takıma oyuncu monte edemiyorsun,oyuncu yetiştirmeye önem vermiyorsun.Türk futbolcuya sadece sınırlamadan dolayı değer veriyorsun.Sınırlama kalkarsa ihtiyaç duymayacağından yüzüne bile bakmazsın.
         Yabancı sınırlamasının kaldırılması veya kaldırılmaması Türk futbolunun gelişimine değil ekonomik olarak diğer takımlarımızdan çok önde olan Galatasaray ve Fenerbahçe'nin başarısına etki edebilir.Bu noktada ise üç büyüklere şişirilmiş bonservis bedelleriyle oyuncu satamayacak ve dışarıdan da kaliteli yabancı satın alabilecek ekonomiye sahip olmayan Anadolu kulüplerinin mecburen alt yapıya yöneleceği düşüncesi var.İşin kolayına kaçmayı seven bir ülke olarak altyapı ile uğraşmak,yatırım yapmak ve altyapıya para harcamak yerine Afrika'dan genç topçuları daha ucuza getirir ve altyapıyı kapatırız diye korkuyorum.
          Kulüplerimizin izleyeceği transfer politikası sonrasında ülkenin  yaşlı futbolcu çöplüğüne dönme ihtimali
de çok olası.Malum menajerlerin önerisine göre transfer yapıyoruz.Ayrıca su an bile Katar'dan önceki son durak konumuna gelmemiz an meselesi.
        Sınır kalksın diyenlerin sıkça gündeme getirdiği konulardan biri elit Avrupa liglerinde yabancı sınırlamasının olmaması.Onlarda yok diye bizde de olmasın diyenler var fakat bu ülkelerle kıyaslanacak durumda değiliz. Bütün futbol sistemini oturtmuş,alt liglerine kadar tesisleşmesini tamamlamış olan Avrupa ile henüz aynı seviyede değiliz.
          Süper ligde ve alt liglerde oynayan takımlarımızın birçoğunun tesisleri yeterli değil,altyapılarında bulunan antrenörlerin sayısı veya kalitesi yeterli değil.UEFA standartlarına uygun stadyum sayımız bile çok az.(Gerçi yapılan veya yapılacak çok stadyum var)
          Şahsi fikrim kulüplerimizin altyapıya önem vermesini sağlayacak bir düzen getirilmeden yabancıyı serbest bırakmak uzun vadede zararlı olacağı yönünde.Altyapısından tesisine,futbolcuların kafa yapısından antrenör yeterliliğine,yöneticilerinden ülkedeki futbol anlayışına kadar(bu liste uzar gider) gözden geçirilmesi gereken bir sürü etken mevcutken yabancı sınırının kaldırılması ülkemizi üst sıralara taşıyacak ve istikrarlı bir futbol ülkesi haline getirecek uygulama bu değildir.
         


          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder